Pyszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, jednak też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, lecz równocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
dania wegetariańskie z mozzarella
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
ilgustoitaliano
Skąd w związku z tym wziąć innowacyjny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w istocie warto dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.