Pragniesz wiedzieć, jak zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą idealną alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co zapewnia pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli odpowiednio zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
kuchnia włoska Kraków
Ale po pierwsze: trochę o pizzy we Włoszech …
Standardowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Oczywiście, włoskie jedzenie jest niezmiernie regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna norma niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria ma być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet prawnie nazywać się pizzerią!
Czym znamionuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz w najwyższym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.
Co jest niezbędne prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży lub 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
W następnej kolejności pora na ukochane akcesoria, chociaż można trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najpoprawniej również gotową pizzę podać typowo po włosku – inaczej ozdobić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.