Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film